Recept archívum
BORSOS TOKÁNY SZARVACSKA TÉSZTÁVAL

- 80dkgsertéstarja
- 1dbvöröshagyma
- 1dbzöldpaprika
- 1dbparadicsom
- 10dkgkolozsvári szalonna
- 0.3dlétolaj
- só
- 1tkfrissen őrölt feketebors
- 50dkgszarvacska tészta
- olaj
- só
ELKÉSZÍTÉS
- A húst alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, és vékony csíkokra vágjuk. A hagymát apró darabokra vágjuk, a paprikát és a ot felkockázzuk.
- A szalonnát csíkokra vágjuk, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk az olajat, majd megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk.
- Megsózzuk, megborsozzuk, és beleszórjuk a paprikát és a ot. Összekeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Kb. 40-45 percig főzzük, amíg a hús puha lesz, és elfő a víz.
- Sós és olajos vízben a csomagoláson található uatsítás szerint al dentére főzzük a tésztát. A tokányt a frissen főtt tésztával tálaljuk.
PINCEPÖRKÖLT CSÜLÖKBŐL ÉS LAPOCKÁBÓL
HOZZÁVALÓK
- 35 dkg vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db lecsópaprika
- 1 db paradicsom
- 1/2 kg csont nélküli bőrös sertéscsülök
- 1/2 kg sertéslapocka
- 7,5 dkg sertészsír
- 1,5 dkg pirospaprika
- 1,2 dkg só
- 1/2 csapott tk tört fekete bors
- 1/2 csapott tk őrölt köménymag
- 2 db babérlevél
- 1 dl száraz vörösbor
- 70 dkg burgonya
ELKÉSZÍTÉS
- A kétféle hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk. A paprikát és a ot megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, felkockázzuk, a ot cikkekre vágjuk.
- A kétféle húst megmossuk, mindkettőt 2 cm-es kockákra vágjuk. Egy lábasban felforrósítjuk a zsírt. Megfonnyasszuk rajta a kétféle hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, 10 percig dinszteljük. Meghintjük a pirospaprikával, gyors mozdulatokkal elkeverjük. Hozzáadjuk a ot, és jól elkeverjük, hogy a egy kis levet eresszen.
- A hagymás alaphoz adjuk a felkockázott csülköt és lapockát. Felöntjük az egészet annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, meghintjük a borssal, a köménnyel, hozzáadjuk a babérlevelet. 2 órán keresztül főzzük, közben a krumplit meghámozzuk, cikkekre vágjuk
- A pörköltet felöntjük a borral, hozzáadjuk a krumplit, és főzzük további kb. 30 percig, amíg a krumpli megpuhul.

EGYSZERŰ KOLBÁSZOS LECSÓ

- 2fejvöröshagyma
- 1.5kgpaprika
- 50dkgparadicsom
- 2szálkolbász
- olaj
- só
- bors
- 1ekpirospaprika
- 2gerezdfokhagyma
ELKÉSZÍTÉS
- A hagymát és a paprikát megtiszítjuk és felaprítjuk. A ot felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk.
- Egy kevés olajon megsütjük a kolbászkarikákat, majd kiszedjük, és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk pirospaprikával. Aláöntünk egy kevés vizet, összekeverjük, és hozzáadjuk a paprikát. Megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt 10-15 percig főzzük. Beletesszük az áttört fokhagymát és a ot, majd további kb. 10 perc alatt készre főzzük.
- Végül belekeverjük a kolbászkarikákat, és melegen, kenyérrel tálaljuk.
HAGYOMÁNYOS CSIRKEPÖRKÖLT

- 6dbegész csirkecomb
- só
- 2fejhagyma
- 2ekzsír
- 1ekpirospaprika
- 0.5üvegházi lecsó
ELKÉSZÍTÉS
- A csirkecombokat megtisztítjuk, feldaraboljuk alsó-felső részre, majd besózzuk.
- A hagymát tisztítás után finomra vágjuk, majd felhevített zsírban megdinszteljük. Mikor aranysárga, a tűzről lehúzva megszórjukpirospaprikával, hozzátesszük a lecsót - vagy 2-2 db felkockázott friss ot és paprikát - majd a tűzre visszatéve lepirítjuk, felöntjük egy kevés folyadékkal, ismét zsírjára pirítjuk, majd újra felöntjük kevés folyadékkal. Ezt a műveletet szakaszos párolásnak hívják, így érjük el, hogy a pörköltszaftunk sűrű és zamatos legyen.
- Ezután beletesszük a darabolt csirkecombokat, és azokat, folyamatos folyadékpótlás mellett puhára pároljuk. Ha szükséges, sózzuk, vagy aki csípősen szereti, tehet hozzá csípős paprikát. Nokedlivel és tejföllel az igazi!
KLASSZIKUS GULYÁSLEVES

- 0.5kgsertéslapocka
- 3fejhagyma
- 2ekzsír
- pirospaprika
- 1dbpaprika
- 1szálsárgarépa
- 1szálpetrezselyemgyökér
- 1dbzeller
- 3dbkrumpli
- 1csokzeller zöldje
- só
- bors
- köménymag
- ételízesítő
ELKÉSZÍTÉS
- A húsból a szokásos módon, jó sok hagymával pörköltet készítünk beletesszük az erős paprikát is. Ahol gyerek is eszik belőle, ott csak a tányéron tegyünk bele erős paprikát.
- A zöldségeket feldaraboljuk és sós, ételízesítős vízben feltesszük főni, csak éppenhogy ellepje. Amikor a hús már puha, hozzáöntjük a zöldséget, ekkor tesszük bele a kockára vágott krumplit, a köménymagot és a borsot. Addig főzzük így együtt, amíg a krumpli is puha lesz. Puha kenyérrel tálaljuk.
ALAP SERTÉSPÖRKÖLT

- 1kgsertéslapocka
- 3dbnagyobb vöröshagyma
- 1fejfokhagyma
- 2dbpaprika
- 2dbparadicsom
- 1kanálzsír
- só
- bors
- majorána
- fűszerpaprika
- őrölt kömény
ELKÉSZÍTÉS
- A húst felkockázzuk, a zöldségeket megmossuk és apróra vágjuk.
- A zsíron a vöröshagymát, és a fokhagyma felét üvegesre pároljuk, mgehintjük sóval, majd beletesszük a ot és a paprikát is.
- Amikor már eléggé elfőtte a levét, felöntjük egy kevés vízzel, és hagyjuk, hogy ez is elfőjön róla, majd megint öntünk alá egy pici vizet, és teszünk bele még sót, borsot, köményt, majorannát, végül megint egy kicsi vizet. Minél többször öntjük fel vízzel és hagyjuk elfőni, annál szaftosabb lesz a pörkölt.
- Ha ez a fűszeres hagyma már teljesen elfőtte a levét, akkor teszünk rá fűszerpaprikát, összekeverjük, sózzuk, és beletesszük a húst. Alaposan összekeverjük, fehéredésig pirítjuk, majd ekkor felöntjük 1 dl vízzel. Fedő alatt, lassú forralással, kb. 50 perc alatt puhára főzzük (ha kell, mindig csak 0,5 dl vizet öntünk alá).
KÜRTŐSKALÁCS

- 50dkgliszt
- 3dkgélesztő
- 6dkgcukor
- 1kvksó
- kókuszreszelék
- 2.5dllangyos tej
- 6dkgolvasztott vaj
- 2dbtojás
- fahéjas cukor
- darált dió
- darált mogyoró
- vaníliás cukor
ELKÉSZÍTÉS
- A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük, hogy az élesztő feloldódjon a tejben. Letakarva 5-10 perc alatt felfuttatjuk.
- A vajat, a cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, hozzáadjuk a liszthez, ezután kézzel simára dagasztjuk a tésztát. Cipóvá formáljuk, meghintjük egy kis liszttel, majd letakarva 30 percig duplájára dagasztjuk.
- A tésztát lisztezett munkalapon kinyútjuk, majd kézzel 2 cm széles csíkokat vágunk belőle. A kalácssütő fát bevajazzuk, majd a csíkot feltekerjük a fára.
- Egy tálcára kristálycukrot szórunk, melyben meghengergetjük a tésztát sütés előtt. Faszén fölött lassan forgatva, kb. 10-15 percig sütjük. Akkor lesz kész, ha a cukor megkaramellizálódik a tésztán. Ekkor különböző ízesítésű cukorba forgatjuk.
SAJTOS-TEJFÖLÖS LÁNGOS

- 50dkgliszt
- 3dkgélesztő
- 2dltej
- 2dlvíz
- 1tksó
- 2ekolaj
- 1tkcukor
- olaj
- tejföl
- fokhagyma
- sajt
- 1tksó
- 2ekolaj
- 1tkcukor
- olaj
- sajt
ELKÉSZÍTÉS
- A tejet meglangyosítjuk. Egy pohárba tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük a tej felével. Lefedjük, hagyjuk felfutni.
- Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, jól összekeverjük. A közepébe mélyedést csinálunk, ebbe tesszük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet. Elkezdjük összekeverni, a vizet apránként adjuk hozzá. Ha már közepesen lágy a tészta, átdolgozzuk, kelesztőtálba tesszük, és kb. 1 óra hosszat kelesztjük.
- Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, majd a tálcára kicsit távolabb tesszük egymástól a tésztákat. Konyharuhával letakarjuk, így kelesztjük tovább. Amikor már szép nagyra megnőttek a tészták (kb. 30 perc), akkor lehet kezdeni sütni.
- Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük 1-1perc alatt. Lecsepegtetjük, törlőpapírra szedjük, nehogy a maradék olajat is felszívja.
- Tálaláskor megsózzuk, tejföllel megkenjük, reszelt sajtal megszórjuk. Aki szereti, még fokhagymával is megkenheti.
TOROSKÁPOSZTA MAGYAROSAN

- 50dkgsertéslapocka
- 60dkgsavanyú káposzta
- 2dbbabérlevél
- 1fejvöröshagyma
- só
- bors
- paprika
- liszt
- tejföl
- olaj
ELKÉSZÍTÉS
- A lapockát megmossuk, és kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, majd kevés olajon megdinsztelve hozzáadjuk a húskockákat. Sóval, borssal fűszerezzük, összekeverjük. Ezután megszórjuk pirospaprikával.
- Felöntjük 1 dl vízzel, és hozzáadjuk a babérleveleket. Kis tűzön 3 percig főzzük. A savanyú káposztából kinyomkodjuk a levét (kimosni nem kell), majd kicsit összeaprítjuk.
- A húshoz hozzáadjuk a káposztát, felengedjük 2 dl vízzel, és jól átkeverve addig főzzük, amíg meg nem puhul (kb. 1 óra). Kevés olajból és lisztből rántást készítünk, amit a megfőtt ételbe keverünk. 5 percig forraljuk. Tálaláskor tejföllel kínáljuk.
HARCSAPAPRIKÁS TÚRÓS CSUSZÁVAL TÁLALVA

- 4dbharcsafilé
- 50dkgfüstölt szalonna
- 50dkgcsuszatészta
- 2fejvöröshagyma
- liszt
- só
- bors
- pirospaprika
- 1gerezdfokhagyma
- 1dbparadicsom
- 1dbzöld paprika
- 50dkgtúró
ELKÉSZÍTÉS
- A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, és egy teflon serpenyőben, lassú tűzön ropogósra kisütjük. A ksiült zsírt félretesszük.
- Mire kisült a szalonna, addigra felforrt a víz, amibe most beletesszük a tésztát, és 8 percig főzzük, majd leszűrjük. A kifőtt csuszát meglocsoljuk 3 ek szalonnazsírral majd közé keverjük a túrót, és a tetejét meghintjük a sült szalonnakockák felével. Ízlés szerint meg is sózhatjuk.
- Ha készen van a harcsafilé, egy arra alkalmas edényben feltesszük hevülni a szalonna zsírját. A harcsafilét egyforma, kb. 2-3 cm-es kockákra vágjuk és megsózzuk. Egy tálba beletesszük a lisztet, a fokhagymát, ízlés szerint borsot, sót és 1 kávéskanál őrölt fűszerpaprikát, majd jól összekeverjük.
- A halkockákat egyesével megforgatjuk a fűszeres lisztben (úgy, hogy minden oldala fedve legyen), és 2-3 percig sütjük a szalonna zsírjában, majd kiszedjük. A megmaradt zsírban az apró kockára vágott hagymát üvegesre pirítunk).
- Hozzátesszük az apróra vágott paprikát, főzzük így 3 percet, majd az apróra vágott ot, ezzel is főzzük még 2 percig , meghintjük a tetejét a maradék pirospaprikával, sóval, borssal, végül leöntjük 1 dl vízzel. Az így kapott szaftba óvatosan beletesszük a halat, és kb. 5 percig főzzük.
- A megmaradt fűszeres lisztből, valamint még 1 ek lisztből, 1 dl vízből és a tejföl elegyéből habarást észítünk, majd felöntjük vele a halat. Így főzzük még 3-5 percet, és tálaljuk a túrós csuszával és a szalonnapörccel.
DIÓS ÉS MÁKOS BEJGLI

- 75 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
- 37 dkg margarin
- 4 ek porcukor
- 1/2 kávéskanál só
- 2 db tojás (felverve)
- 2 dl tejföl
- 3,5 dkg instant élesztő
- A máktöltelékhez:
- 2 dl forró tej
- 20 dkg porcukor
- 40 dkg darált mák
- 1 ek búzadara
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 ek baracklekvár
- 1 tk mazsola (ízlés szerint)
- 1 db alma
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- A diótöltelékhez:
- 2 dl forró víz
- 20 dkg porcukor
- 40 dkg darált dió
- 1 ek zsemlemorzsa
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 ek baracklekvár
- 1 tk mazsola (ízlés szerint)
- 1 db alma
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál rum
ELKÉSZÍTÉS
- A tésztához a margarint elmorzsoljuk a liszttel, beleszórjuk az instant élesztőt, majd hozzátesszük a többi hozzávalót, jól kidolgozzuk. (Ha szükséges, kevés tejet is adhatunk még hozzá, lényeg, hogy ne lágy, inkább keményebb állagú tésztát kapjunk.) Letakarva 1 órán át kelesztjükszobahőmérsékleten.
- A máktöltelékhez a forró tejbe beleöntünk 20 dkg porcukrot, majd a 40 dkg darált mákot, a búzadarát, a citrom reszelt héját, a baraclekvárt, mazsolát, a lereszelt almát, a fahéjat, a vaníliás cukrot. Az egészet alaposan összekeverjük.
- A diótöltelékhez a forró vízbe beleöntjük a porcukrot, majd a a diót, a zsemlemorzsát, a citrom héját, a baracklekvárt, a mazsolát, a lereszelt almát, a fahéjat, a vaníliás cukrot, és a rumot. A töltelékeket hagyjuk kihűlni. Lehet játszani a hozzávalókban a száraz és nedves anyagokkal, a lényeg, hogy ne túl lágy, de jól kenhető masszát kapjunk.
- A tésztát 8 részre osztjuk, egyenként kinyújtva felkenjük a töltelékkel. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket (kb. 3 cm-nyi távolságra egymástól). Megkenjük felvert tojással először hosszanti irányban, majd 15 perc után keresztirányban, és újabb 15 perc után megint hosszanti irányban. Hurkapálcával jól megszurkáljuk (az aljáig), hogy a gőz el tudjon belőle párologni, és 200 fokra előremelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
- Ha teljesen kihűlt, hűvös helyen letakarva tároljuk. Ünnep előtt több nappal, előre is elkészíthető.
MAGYAROS PACALPÖRKÖLT

- 2 kg pacal (tisztított, előfőzött, csíkozott)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 2 tk fekete bors (szemes)
- A főzéshez:
- 20 dkg füstölt szalonna
- 5 dkg zsír
- 40 dkg vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 kávéskanál őrölt kömény
- 20 dkg lecsóalap
- 2 ek pirospaprika (őrölt)
- só
- bors
- Piros Arany
- csilipaprika
- 2 dl vörösbor (száraz)
- A tálaláshoz:
- burgonya
- savanyúság
ELKÉSZÍTÉS
- Az abároláshoz a csíkozott, előfőzött pacalt felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, kettévágott vöröshagymával, babérral, borssal lassú tűzön kb. 1 órán át főzzük. A hagymát, a babért és a borsot eltávolítjuk, a levét leöntjük. A pacalt langyos vízben átmossuk, leszűrjük és lecsepegtetjük.
- A szalonnát vékony csíkokra aprítjuk, a zsírban kisütjük. A finomra vágott vöröshagymát a szalonna zsírjában megpirítjuk, majd ebben a zúzott fokhagymát is megfuttatjuk. Rátesszük a lecsóalapot, megszórjuk őrölt paprikával, belekeverjük a pacalt a szalonna bőrével együtt. Felöntjük annyi vízzel, amennyi szűken ellepi, fűszerezzük köménnyel, ízlés szerint sóval, borssal, csilivel és Piros Arannyal, majd lassú tűzön főzzük.
- Néha megkeverjük, a vizet szükség szerint pótoljuk. Addig főzzük, amíg majdnem puha lesz, majd vörösbort öntünk hozzá, és teljes puhulásig főzzük.
- Közben sós vízben megfőzzük a hasábra vágott burgonyát. A pacalpörköltet a főtt burgonyával és savanyúsággal kínáljuk.
KÖTÖTT-TÉSZTA-LEVES

- A tésztához:
- 2 db tojás
- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek kacsa- vagy sertészsír
- 1/2 csapott evőkanál pirospaprika
- frissen őrölt bors
- A leveshez:
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa zöldjével együtt
- 1/4 db zeller zöldjével együtt (1-2 szál)
- 2 marék zöldborsó (elhagyható)
- 2 db kisebb burgonya
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- őrölt kömény
- só
- bors
ELKÉSZÍTÉS
- Először elkészítjük a tésztát a tojásból és a lisztből. Hozzáadunk egy csipet sót, jól összegyúrjuk, majd 15-20 percig pihentetjük a hűtőben fóliába csomagolva, hogy ne száradjon ki.
- Közben elkészítjük a hagymás-paprikás zsírt, amivel majd megkenjük a kinyújtott tésztát. Ehhez a vöröshagymát finomra vágjuk, megdinszteljük a zsíron, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát, valamint egy kevés frissen őrölt fekete borsot. (Annyira kell, hogy meleg legyen, hogy a paprika kicsit megpiruljon, de ne égjen meg.)
- Miután a tészta eleget pihent, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a kinyújtott felületét megkenjük a már langyosra hűlt paprikás zsírral. A megkent tésztát kb. 1 cm-es sávban lehatjuk kétszer, majd ezt a lehajtott sávot éles késsel levágjuk. A lehajtott, levágott tésztacsíkokat elkezdjük lazán megcsomózni, majd minden csomót leszakítunk és addig folytatjuk, amíg a tészta elfogy.
- Egy nagyobb fazékban feltesszük a vizet a leveshez, és beletesszük a megtisztított és nagyjából egyformára aprított zöldségeket a paprikával, a lehéjazott mal és a zöldekkel együtt. Sóval, borssal és kevés köménnyel ízesítjük.
- Amikor a leves forr, a kész tésztacsomókat belefőzzük, és kb. 10-15 perc alatt hagyjuk átfőni. (A biztonság kedvéért vegyünk ki egyet és vágjuk ketté, hogy megnézzük, nem maradt-e belül fehér, nyers a tészta.) Forrón tálaljuk.
CIGÁNYPECSENYE

- 8szeletsertéstarja
- 30dkgfüstölt szalonna
- 4ekolaj
- 8gerezdfokhagyma
- 1ekpirospaprika
- bors
- só
ELKÉSZÍTÉS
- Először készítsük el a pácot, amiben a húsok pihenni fognak: öntsük egy tálba az olajat, nyomjunk hozzá a fokhagymát, szórjuk hozzá a fűszerpaprika felét, majd sózzuk, borsozzuk, és alaposan elkeverjük, és belehelyezzük a - klopfolatlan - sertéstarját.
- A krumplit meghámozzuk, hosszában négyfelé vájuk, majd megszórjuk sóval, borssal, majoránnával, oregánóval, a fűszerpaprika másik felével, majd meglocsoljuk, egy kevés olajjal, és összekeverjük az egészet. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 40-45 percre a középső rácsra. 10-15 percenként átkeverjük. Ha már puha, akkor maximumra kapcsoljuk a sütőt, hadd piruljon a köret!
- A szalonnát félujjnyi vastagra vágjuk, majd bemetéljük a háromnegyed részükig, és egy serpínyőben piros-ropogósra sütjük, majd kivesszük.
- A szalonnazsírba beletesszük a hússzeleteket, és mindkét oldalukat 4-5 percig sütjük, majd kivesszük a serpenyőből. Ekkor nagyon finom, szaftos, omlós húst fogunk kapni.
- A kisült, ropogós fűszeres krumplikat egy szép nagy tálra helyezzük, ráhelyezzük a húsokat, megkenjük őket a másik fél adag zúzott fokhagymával, a tetejére rakjuk az időközben fűszerpaprikába mártott füstölt szalonnát (csak a tetejét kell a paprikába mártani), majd mellé halmozzuk a finoman csípős savanyúságokat.